Probleemgeval'

Een vriend van mij vroeg vandaag: 'Wat maakt volgens jou dat men iemand een probleemgeval noemt? Ik voel dat ik het antwoord met jullie wil delen.

Met handen in het haar kloppen ouders soms bij mij aan. 'Mijn kind is eenprobleemgeval' op school, op straat, in ons gezin of op welke plek dan ook. De eerste vraag die altijd bij opkomt is... Voor wie is het dan een probleem??

Voor mij geeft het woord probleem al direct de oplossing. Probleem betekent namelijk dat er iets niet direct op te lossen valt. In ieder geval niet met de beschikbare middelen of expertise. Maar als we dit gewoon ok vinden, dat het niet meteen op te lossen is, dat het een puzzel is, dan is het geen probleem toch?

Het is het ONGEMAK en de PIJN die wij als ouder, hulpverlener, broer, zus, vriend, vriendin, docent, schooldirecteur ervaren bij het niet kunnen oplossen wat maakt dat het een probleem wordt. Ons probleem dus.

Jouw zoon of dochter is geen probleem. Enkel mijlenver verwijderd van zijn of haar authentieke zelf. Met pantserdikke schilden, briljante afweersystemen en overlevingsmechanismen. Met pijnvermijdend en genotszoekend gedrag aan de oppervlakte dat hem of haar meer dan eens in problemen brengt.

'En daarna heeft ze altijd spijt'
Ja natuurlijk heeft ze spijt. Want ergens diep van binnen weet ze dat het lichtje brandt, weet ze waar het echt om gaat, maar ze voelt niet meer hoe ze daar bij kan komen. Ze doet niet moeilijk, ze heeft het moeilijk.

Praten over het gedrag en het mentaal aanpakken heeft zeker zin, maar het voelen en teruggaan naar de bron, het moment waar het gedrag ontstond, dat is wat werkt. Om daar te helen, emotioneel en energetisch en te leren over het briljante ontstane systeem. Om te leren het op een constructieve manier in te zetten.

Het probleemgeval is een puzzel. Niet voor iedereen meteen overzichtelijk en op te lossen, maar ik beloof je, het complete plaatje is er altijd en het waard. Het gaat er om dat jouw zoon of dochter de stukjes leert kennen en ze zelf weer in elkaar durft te leggen. En te genieten van het plaatje dat steeds meer zichtbaar wordt. Stukje bij stukje.

This is Me

Madelon Blok

Op dinsdagavond 24 juli 2018 geeft Madelon Blok samen met Marieke Brouwer een inspiratie-avond over dit onderwerp. Entree 15 euro.

Wil je hierbij zijn? Stuur even een mailtje naar madelonblok@outlook.com
Leave a Reply

Your email address will not be published.


Comment


Name

Email

Url